Байкал користується великою популярністю, однак в останні роки увага до цього дивовижного озера земної кулі особливо зростає. Байкал залучений до кола великих проблем освоєння природних багатств Сибіру. На сторінках газет і журналів це озеро найчастіше згадується у зв’язку з регулюванням стоку Ангари і спорудженням грандіозної Байкало-Ангарської гідроенергетичної системи. До обговорення та розробки проблеми раціонального використання природних ресурсів Байкалу і його оточення залучаються широкі кола діячів різних галузей науки і техніки. Проблема ця дуже складна: вона носить комплексний характер. В її рішенні повинні бути узгоджені різнобічні і нерідко суперечливі інтереси різних галузей господарства.

У той же час, і це особливо важливо, повинна бути забезпечена повна збереженість природного вигляду Байкалу і всі чудові риси цього єдиного в своєму роді озера. Дійсно, Байкал – найглибше озеро земної кулі. Його давню улоговину наповнюють найчистіші слабко мінералізовані води, населені винятковою за своєю унікальністю фауною. Байкал і навколишні гори вражають своєю величною і суворою красою, яка приваблює все більше і більше туристів.

В результаті багаторічних науково-дослідних і вишукувальних робіт, що проводяться на Байкалі, з’явилася численна спеціальна література, яка налічує не одну сотню назв статей і книг. Однак всі ці книги, статті тощо, малодоступні для широкого кола читачів, оскільки не дають в короткій і змістовній формі основних уявлень про озеро і його народногосподарське значення.

Пропонована книга «Байкал» має на меті дати можливість широкому колу осіб ознайомитися з Байкалом на базі сучасних знань. Намагаючись досягти цієї мети, автор прагнув не знижувати наукового рівня книги: попутно з викладенням характеристик озера в ній висвітлюються основні поняття і роз’яснюються спеціальні терміни сучасної науки про озера – лімнології. На думку автора така побудова книги розширить її пізнавальне значення.

Россолимо Л. Байкал. – М.: Наука, 1966. – 168 с.

Перейти до повнотекстової версії

ЗМІСТ

  1. Від автора
  2. Берегами Байкалу
  3. Походження та формування Байкальської улоговини
  4. Днище Байкалу, розподіл глибин, ґрунти
  5. Про клімат та погоду Байкалу
  6. Прозорість та колір вод Байкалу
  7. Водний баланс та коливання рівня Байкалу
  8. Течії Байкалу
  9. Температура байкальських вод
  10. Лід на Байкалі
  11. Хімія байкальських вод
  12. Мешканці Байкалу та їх розміщення
  13. Чудові риси фауни Байкалу та історія її походження
  14. Людина на Байкалі
  15. Література