Морфологічні властивості ґрунту пов’язані з іншими, зокрема, хімічними і фізичними. Дуже важливою властивістю ґрунту є його щільність. Оптимальною вважається щільність близько 1 г/см3. Якщо ж вона сягає величини 1,4 г/см3, то коріння рослин погано проникає у цей шар ґрунту і він залишається без коріння. Саме тому не можна обмежувати ґрунт лише глибиною поширення коріння рослин, проте використовувати цю ознаку для оцінки та виділення ґрунтів все ж таки треба.

Кожен горизонт ґрунтів характеризується структурою та гранулометричним складом (поєднанням ґрунтових частинок різного розміру). Гранулометричний склад впливає на водний режим ґрунтів, характер руху води у них тощо (рис. 1).

Хімічні властивості ґрунтів насамперед визначаються мінералогічним складом і значною мірою глинистими мінералами, гумусом, складом та кількістю обмінних катіонів (кальцій, натрій, магній, алюміній, водень) – тих, які легко обмінюються у ґрунті при взаємодії з розчинами, що містять надлишок інших катіонів. Ці катіони регулюють рівень кислотності ґрунтів, рухливих, доступних поживних речовин, таких як калій, фосфор, азот.

Гранулометричний склад ґрунту
Рис. 1. Гранулометричний склад ґрунту

Гранулометричний склад впливає на водний режим ґрунтів, характер руху води у них тощо

Всі ці властивості характеризують ґрунт і багато в чому зближують його з гірською породою. Але будова, гумусовий шар, особливе поєднання всіх горизонтів відрізняють ґрунт від гірської породи. У ґрунт постійно надходить органічна речовина – залишки рослин і тварин, продукти їхньої життєдіяльності тощо. У ґрунті вирує життя. Ґрунт існує, поки на ньому ростуть рослини, мешкають ґрунтові тварини, функціонують мікроорганізми тощо (рис. 2).

У ґрунті вирує життя
Рис. 2. У ґрунті вирує життя

Ґрунт існує, поки на ньому ростуть рослини, мешкають ґрунтові тварини, функціонують мікроорганізми тощо

На основі: Карпачевский, Л.О. (1989). Жизнь почвы. Москва : Знание, 64.