21 травня 2023 року атмосфера у сквері поблизу Резиденції ЧНУ імені Юрія Федьковича була сповнена цікавістю і новими знаннями. Науковці нашого Університету презентували гостям заходу різноманітні грані наук, демонстрували свої наукові доробки, розкривали зацікавленим слухачами захопливу і доступну науку.

Географію під відкритим небом популяризували викладачі Богдан Рідуш, Дарія Холявчук, Сергій Кирилюк, Яна Поп’юк, Ірина Добинда, аспіранти Володимир Зеленчук, Уляна Костюк, Василь Шавранський та студенти кафедри фізичної географії, геоморфології та палеогеографії Ірина Бузинська, Оксана Осачук.

Учні та гості заходу мали можливість спробувати себе у ролі фахівця-метеоролога, ознайомившись з особливістю роботи цифрової метеостанції, специфікою акумуляції та обробкою даних. Зацікавленість викликали також експерименти визначення експрес-тестами з допомогою кондуктометрів твердості води, рН-ґрунту, освітленості, радіаційного фону, а також визначення вмісту нітратів в овочах і фруктах. Відвідувачі мали змогу зануритися і в мікросвіт: з допомогою мікроскопа на екрані комп’ютера спостерігали за зразками зрізів деревини, комах, епідермісу цибулі, крові і багатьох інших матеріалів. А колекція гірських порід і палеонтологічних решток мамонтів, бізонів, первісних турів, коней і молюсків  навіть викликала подекуди захопливі, змістовні дискусії.

Отже, вмотивовані та зацікавлені учні мали змогу отримати відповіді на всі свої запитання: «Що це?», «Чому?..», «Для чого це?» і «Як воно працює?».