В Україні серед стихійних явищ найбільш частими є сильні дощі (зливи). Вони спостерігаються щорічно і поширюються на значні території. Частіше за все вони бувають у Карпатах та в горах Криму. Зливи – рідкі опади, що відрізняються раптовістю початку і кінця випадання і різким наростанням інтенсивності; випадає з купово-дощових хмар; може супроводжуватись грозою, шквалом, градом. Належить до зливових опадів.

Зливи виникають у нестійких повітряних масах на холодних атмосферних фронтах або внаслідок конвекції. Хмарність при цьому може бути як значною (7-9 балів), так і невеликою (4-6), іноді навіть 2-3 бали. У спеку вони з’являються також із потужно-купчастих хмар, а слабкий злив може випадати навіть із середніх купчастих хмар.

Краплі зливового дощу зазвичай значно більші за краплини облогового дощу (радіус 1-3 мм). При зливі (тривалістю від декількох хвилин до декількох годин), як правило, випадає велика кількість опадів, але вона може бути і незначною. Небезпека злив полягає у створенні умов виникнення інших стихійних лих – повеней, зсувів, селів, обвалів.

До несприятливих явищ відносяться дощі із сумою опадів 15 мм і більше 12 годин і менше. До небезпечних явищ – дощі із сумою опадів 50 мм і більше за період, що не перевищує 12 годин, а також дуже сильні зливи, за яких за період не більше 1 години випадає кількість рідких опадів не менше 30 мм. Середня кількість днів на рік з дощами по країні – 90, з них 1-2 дні з сильними зливами.

Зливи у теплий період року спостерігаються практично щороку. Вони рівноймовірні по всій території України. Як правило, зливи охоплюють відносно невелику територію.

Значно рідше за окремі місяці випадають опади з півдобовою сумою 30 мм і більше. У липні такі сильні дощі бувають приблизно раз на 4-7 років. Загалом за сезон повторюваність їх досить велика, вони можливі в середньому один раз на 2 роки.

Зливи (з півдобовою сумою опадів 50 мм і більше) у липні на більшій частині країни відзначаються один раз на 20-30 років, а загалом за теплий період року – один раз на 7-12 років за окремо взятим пунктом. Якщо в окремих пунктах такі дощі спостерігаються порівняно рідко, то загалом у країні чи навіть області такі дощі бувають щороку, іноді навіть кілька разів на рік. Дощі, які досягають критеріїв небезпечного явища, частіше спостерігаються у південних та західних областях України, розташованих на шляху циклонів, що викликають подібні опади.

У деяких випадках опади, що випадають, можуть помітно перевищувати небезпечні критерії. В середньому в окремих пунктах північної частини України один раз на 50 років очікується опади, що перевищують 60-70 мм, а в інших областях – 85-90 мм за 12-годинний або менший проміжок часу. Ці літні зливи охоплюють, як правило, площу, що не перевищує кілька квадратних кілометрів.

Зливи небезпечні не тільки через велику кількість опадів, а й у зв’язку з великою інтенсивністю. Інтенсивність опадів – кількість опадів, що випадають за одиницю часу (годину, хв). Зазвичай розраховують середню інтенсивність за дощ та максимальну протягом певного періоду. Для визначення інтенсивності використовується самописець (плювіограф) або датчик опадів, що реєструють випадання рідких опадів у теплий період року. У середньому по країні у літні місяці інтенсивність становить 0,11 мм/хв. В середньому один раз на 25 років в окремому пункті спостережень очікується сильний дощ із середньою інтенсивністю ≥ 0,50 мм/хв. Під час дощів навіть за порівняно невисокої інтенсивності відзначаються окремі інтенсивні періоди. Максимальна за 10 хвилин інтенсивність у середньому у п’ять разів більша за середнє за дощ значення.

Сильні зливи надають негативний вплив на різні галузі економіки, такі як сільське господарство (викликають вилягання посівів, перезволоження грунту), транспорт (погіршують умови видимості, викликають розмив доріг), будівництво (викликають підтоплення території, затримки виконання зовнішніх робіт, сильне намокання стін будівель).

Зливи можуть призводити до катастрофічних наслідків унаслідок затоплення територій. При інтенсивності понад 1,5-2 мм на хвилину (шар води 1 мм відповідає 1 літру води за кожен квадратний метр) людині стає важко дихати. Найсильніша злива на Землі була зареєстрована 14 липня 1876 року в індійському місті Черапунджі в штаті Мегхала: за добу випало понад 1000 мм опадів.

4 липня 1995 року в місті Аккра, столиці республіки Гана, рясні за останні майже 60 років опади викликали сильні повені. Близько 200 000 жителів втратили все своє майно, ще більше 500 000 не могли потрапити до своїх будинків, і 22 особи загинули.

Список літератури:

  1. В. В. Бровкін АТМОСФЕРНІ ЯВИЩА – КЛАСИФІКАЦІЯ ТА ОПИС. Метеоцентр. Перейти до джерела 
  2. Біосфери Землі. Атмосферні явища. Перейти до джерела