Відповідно до своєї галузевої наукової тематики, кафедра фізичної географії, геоморфології та палеогеографії проводить дослідження в галузі палеогеографії четвертинного періоду та неогену. За цією тематикою співробітники кафедри (проф. Б. Рідуш, доц. О. Киналь, ас. Д. Холявчук) вже опублікували 12 наукових статей (подано до друку ще 2) у виданнях що входять до переліку наукометричних баз Scopus та WoS, та декілька десятків статей в інших виданнях; захищено докторську дисертацію (Б. Рідуш, 2013 р.), пишуться кандидатські дисертації аспірантами та здобувачами кафедри (Я. Поп’юк, Л. Горда), студентами систематично пишуться магістерські роботи. За цією тематикою кафедра підтримує співробітництво з іншими вузами та науковими інститутами в Україні (КНУ ім. Т. Шевченка, Інститут географії НАНУ, Інститут археології НАНУ, Національний Науково-природничий музей НАНУ) та закордоном (Вроцлавський університет, Варшавський університет, Інститут систематики та еволюції тварин ПАН (Краків, Польща), Інститут геології ПАН (Варшава), Віденський університет, Кембріджський університет, Бельгійський Королівський інститут природничих наук та ін.).

Наукове співробітництво
Наукове співробітництво

Співробітництво кафедри фізичної географії, геоморфології та палеогеографії з іншими ВНЗ та науковими інститутами України та Європи

Для забезпечення досліджень палеогеографічної тематики необхідне проведення лабораторного опрацювання первинних польових матеріалів, насамперед палеозоологічних зразків, палінологічний проб, гранулометричних проб, субфосильної деревини тощо. Зразки також потребують забезпечення їхнього збереження та каталогізації.

Опрацювання матеріалів
Опрацювання матеріалів

Підготовка та лабораторне опрацювання матеріалів дослідження (палеозоологічних, гранулометричних, дендрологічних та інших зразків)

Тому вважаємо за необхідне створити в Чернівецькому національному університету імені Юрія Федьковича навчально-наукову Лабораторію палеогеографічних досліджень (ЛПГД), яка працювала б при кафедрі фізичної географії, геоморфології та палеогеографії, без виділення додаткових ставок. На першому етапі дослідження будуть проводитись силами викладачів, аспірантів, здобувачів та студентів кафедри. При отриманні грантового фінансування від МОН чи ДФФД, Лабораторія може бути додатково забезпечена штатними співробітниками. Для лабораторного опрацювання польового матеріалу на першому етапі ЛПГД необхідно забезпечити приміщенням площею 25-30 м2, бажано із доступом до водопостачання та каналізації та з частковим природним освітленням.

Лабораторія може також використовуватись для проведення навчальних лабораторних робіт з предметів «Геологія», «Біогеографія», «Палеогеографія», «Палеогеографія квартеру», «Методи географічних досліджень».

  1. Обґрунтування організації Навчально-наукової лабораторії палеогеографічних досліджень
  2. Положення про навчально-наукову лабораторію палеогеографічних досліджень